Splošni pogoji poslovanja

Splošno

 • Izvajalec genetske analize in upravljavec osebnih ter občutljivih osebnih podatkov je podjetje genEplanet, osebna genetika, d.o.o. (“Mi”, “nas” in “naš”). Prosimo, da podrobno preberete sledeče splošne pogoje uporabe (“Pogoji”), ki vam bodo osvetlili potrebno osnovo storitve in vam dovolili, da odkrijete rezultate in informacije, ki vam jih storitev nudi.
 • Pridržujemo si pravico, da Pogoje spremenimo kadarkoli in iz kakršnegakoli razloga.
 • Pogoji so napisani pod vodili zakonskih določil Republike Slovenije. Slovenska sodišča imajo vso in edino sodno pravico glede kakršnihkoli zahtevkov ali sporov, ki izhajajo iz pogojev ali so v povezavi s pogoji.

Postopek naročila

 • Prejeli ste kit za odvzem vašega biološkega vzorca, navodila za oddajo vzorca, splošne pogoje uporabe in izjavo za izvedbo DNK analize z vprašalnikom za oddajo vaših osebnih podatkov potrebnih za izvedbo storitve.
 • Prosimo, da natančno navedete vse potrebne podatke pri svojem naročilu, ker ga v nasprotnem primeru ne moremo sprejeti.
 • Vzorec sline, vaše osebne podatke ter izjavo za izvedbo DNK analize vrnite v naš obdelovalni center.

Rezultati genetskega testiranja

 • Rezultate oz. analizo vaše DNK vam bomo poskusili poslati v štiridesetih dneh od dne, ko bomo prejeli vaš vzorec sline.
 • Informacije (z rezultati), grafična vsebina, tekst, podobe, blagovne znamke, blagovna imena in logotipi (»Materiali«) so zaščiteni z avtorskimi in drugimi zakoni o intelektualni lastnini. Ko se strinjate s Pogoji uporabe, vam sporazumno priznamo za določen čas ne izključujočo licenco za osebne namene; to je branje, ogledovanje, in/ali tiskanje ene kopije materialov, ki so na voljo, v kolikor so vse avtorske pravice, pravice blagovne znamke in druge lastninske pravice nedotaknjene. Vsaka drugačna uporaba vsebine genetske analize, kot je reprodukcija, spreminjanje, distribucija, prenos, ponovna objava, objava ali uporaba vsebine je prepovedana.
 • V primeru spremembe vaših podatkov, ki so pomembni za dostavo genetske analize, morate v ustreznem času o tem obvestiti podjetje genEplanet d.o.o. in/ali pogodbenega obdelovalca pri katerem ste analizo naročili in sporočiti aktualne podatke. Če tega ne boste storili, se bo izdelana analiza, ki vam bo poslana na naslov naveden ob naročilu, štela za prejeto.
 • Po prejemu rezultatov genetske analize (bodisi digitalnih ali tiskanih) sami odgovarjate, da jih ne bo videl nihče nepooblaščen.
 • genePlanet d.o.o. razpolaga z najnovejšim znanjem na relevantnih področjih in v skladu z najvišjimi standardi, da zagotovi verodostojnost in točnost vseh informacij in rezultatov testiranja. Kljub temu nismo odgovorni za zanesljivost in celovitost podatkov. Pridobljena genska zasnova je analizirana na podlagi trenutnih znanstvenih raziskav in publikacij, ki so bile izvedene na kavkazijski rasi (belopolto prebivalstvo v Evropi), vendar ti podatki so lahko zaradi novih dognanj v prihodnje podvrženi k spremembam.

Dostop do spletne strani

 • V naši najboljši moči bomo poskrbeli za delujočo spletno stran, vendar zaradi narave interaktivnih storitev in v splošnem medmrežja ne moremo zagotoviti, da nikoli ne bo prišlo do upočasnjenega delovanja, prekinitev ali napak (z naše strani ali zaradi zunanjih dejavnikov), ki bi lahko začasno in brez predhodnega opozorila onemogočile dostop do spletne strani. Nismo odgovorni za morebitne izgube ali škodo, ki bi lahko nastale zaradi onemogočenega dostopa (zaradi naše napake ali zunanjih dejavnikov) do spletne strani.
 • V kolikor ocenimo, da ste kršili te splošne pogoje uporabe, lahko kadarkoli omejimo ali preprečimo vaš dostop do spletne strani.
 • Sami ste odgovorni, da preprečite nepooblaščen vstop v vaš uporabniški račun. V celoti boste odgovorni za vsakršno z vaše strani pooblaščeno ali nepooblaščeno aktivnost prek vašega uporabniškega računa, dokler nas o nepooblaščeni rabi vašega uporabniškega računa ne obvestite in onemogočimo dostop do le-tega. V kolikor sumite, da je varnost vašega uporabniškega računa ogrožena, lahko kadarkoli spremenimo geslo ali varnostno kodo ter vas o tem obvestimo.
 • Pridržujemo si pravico do takojšnje deaktivacije ali odvzema dostopa do uporabniškega računa, v kolikor menite, da je vaše geslo bilo zlorabljeno.
 • Na spletni strani lahko objavimo povezave, s katerimi upravljajo tretje osebe. Tovrstne povezave so objavljene za vašo prikladnost. Nismo odgovorni za in ne zastopamo nobeno spletno stran, do katere lahko dostopate prek naše spletne strani. Ko dostopate do katerekoli spletne strani, ki ni naša, se zavedate, da je neodvisna in nimamo vpliva nad tam objavljeno vsebino, dostopnostjo in ravnanjem v zvezi z vašo zasebnostjo.

Telefonsko svetovanje in posvet pri zdravniku

 • O vseh vprašanjih glede genetske analize pred njeno izvedbo ter rezultatov storitve po izvedbi analize se lahko posvetujete s strokovnjakom oziroma osebjem podjetja genEplanet d.o.o. na telefonski številki 059/25-11-11 ali preko elektronske pošte support.si@geneplanet.com.

Pravica do preklica in povračila

 • Imate pravico do preklica naročila storitve glede na naslednja določila:
  • V kolikor se odločite, da ne želite izvesti storitve, lahko v roku 7 dni po izvedbi plačila storitve prekličete naročilo storitve. V tem primeru ste nam dolžni vrniti originalno zapakiran kit za odvzem vzorca, mi pa vam bomo vrnili vaš denar;
  • V kolikor ste nam že poslali vaš biološki vzorec, lahko naročilo storitve še vedno prekličete, če vzorca še nismo posredovali v analizo v laboratorij. V tem primeru vam bomo obračunali administrativne stroške in uporabo kita, razliko pa vrnili.
 • V primeru stvarne napake, prosimo, da nas čimprej kontaktirate. Definicijo stvarne napake določa Zakon o varstvu potrošnikov. Če nas pravilno ter najkasneje v roku dveh mesecev po odkritju napake obvestite, lahko zahtevate, da brezplačno odpravimo stvarno napako ali vrnemo del plačila za izdelek v sorazmerju s stvarno napako, izdelek s stvarno napako zamenjamo z novim brezhibnim izdelkom ali vrnemo celotno vplačilo.
 • V vsakem primeru se trudimo, da bi bili zadovoljni z dobljeno genetsko analizo. V primeru, da ste nezadovoljni z izdelki ali storitvami, ki ste jih dobili pri nas, nam, prosimo, pišite na elektronski naslov support.si@geneplanet.com
 • Ne glede na vašo pravico do preklica, v primeru, da pride do veljavne zahteve v zvezi s katerimkoli našim izdelkom z napako v kvaliteti ali storitvijo, ki ne izpolnjuje specifikacij, vam bomo izdelek (ali del izdelka) zamenjali brez dodatnih stroškov, toda ne prevzemamo kasnejše odgovornosti za kupca, v kolikor to dopušča zakon.

Garancije in razveljavitve

 • Ko oddate naročilo, se zavezujete da:
  • ste zakonsko sposobni, da vstopate v to pogodbo;
  • da imate vsaj 18 let; in
  • če pošiljate vzorec sline tretje osebe, da imate dovoljenje in pooblastilo te tretje osebe ter to pooblastilo priložite izjavi o strinjanju s splošnimi pogoji.
 • ČETUDI DELAMO PO NAJBOLJŠIH MOČEH, DA SO VSE INFORMACIJE, TAKO TUDI REZULTATI TESTIRANJ, TOČNI IN PRAVILNI, NE PREVZEMAMO ODGOVORNOSTI ZA PRAVOČASNE, TOČNE, ALI DANE INFORMACIJE V CELOTI. NE MORETE SE IZKLJUČNO ZANAŠATI NA VSEBINE ALI INFORMACIJE, PODANE V GENETSKI ANALIZI IN SE NA NJIHOVI PODLAGI ODLOČATI O POMEMBNIH OSEBNIH IN MEDICINSKIH ODLOČITVAH. VEDNO SE MORATE OBRNITI NA STROKOVNJAKA NA TEM PODROČJU ZA NASVET, KI JE SPECIFIČEN GLEDE NA VAŠO KONKRETNO SITUACIJO.
 • V določenih primerih lahko pride do situacije, ko za nekatera analizirana mesta DNK (torej gene) ne pridobimo nedvoumne informacije. To pomeni, da je signal tako nizke kvalitete, da ni mogoče s 100 % zanesljivostjo reči, kakšen je rezultat. Zaradi zagotavljanja strokovnosti, v takšnih primerih rezultata na žalost ne moremo podati. Skladno s tem se lahko zgodi, da v rezultatu manjkajo določeni SNP-i ter nekatere specifične analize. V kolikor zaradi omenjenih razlogov ne moremo podati rezultatov za največ 2 analizi, se test smatra za popoln in se ne ponavlja.
 • Ne zagotavljamo, da sta spletna stran ali strežnik združljiva z vašo računalniško opremo in brezhibna, torej brez virusov in ostalih škodljivih elementov. Ne sprejemamo odgovornosti za kakršnokoli okužbo z računalniškim virusom, hroščem, posegi, nepooblaščenimi vstopi, spremembami, krajo, tehničnimi napakami, goljufijami, motnjami, izbrisi, okvarami, zamiki ali kakršnimikoli dogodki, ki so izven našega nadzora in negativno vplivajo na administracijo, varnost, pravičnost oz. pravilnost spletne strani ali vaše računalniške opreme.
 • Vso zastopstvo, garancije, v zvezi s spletno stranjo eksplicitno ali implicitno navedeni splošni pogoji uporabe ali tam vsebovane informacije, razen tiste, ki so izrecno navedene v teh Splošnih pogojih, so izključene v tolikšnem obsegu, kot ga dovoljuje zakonodaja.

Zavarovanje

 • Strinjate se s tem, da nas zavarujete in varujete pred vsakršno škodo ali izgubo glede uporabe genetske analize, v kolikor ste prekršili Pogoje uporabe, tudi v smislu vseh nadaljnjih zahtevkov ali pravnih postopkov, ki bi nastali ali v primeru, da bi tretja oseba zahtevala določene pravne postopke, v kolikor ste prekršili Pogoje uporabe.
 • Zavezujete se k poravnanju izgube ali škode, povzročene v zvezi z vašo uporabo Spletne strani in kršitvijo teh Splošnih pogojev, in vseh pripadajočih terjatev in pravnih postopkov, sproženih s strani tretjih oseb, ki so nastali zaradi vaše uporabe Spletne strani in kršitve teh Splošnih Pogojev.
 • Sami ste odgovorni, da preverite, ali zakonodaja v vaši državi dopušča naročilo in našo izvedbo genetske analize, in soglašate, da boste poravnali vso izgubo ali škodo, ki bi nastala, v kolikor vaša država ne dovoljuje izvedbe genetskih analiz, vendar ste jo pri nas vseeno naročili.
 • Z naročilom se zavedate možnih vplivov in rizikov genetske preiskave in se pri polni zavesti strinjate, da podjetje genEplanet d.o.o. ne prevzema nikakršne odgovornosti za tovrstne posledice.
 • Genetska analiza ne nadomešča zdravstvenih diagnoz, zdravljenj, priporočil zdravnikov, obiska in iskanja priporočil pri drugih uradnih zdravstvenih ustanovah glede zdravil, prehranjevanja, življenjskega sloga, načina zdravljenja in podobnih storitev. Namenjena je zgolj informiranju naročnikov in opozarja na pomembnost preventive za daljše in bolj zdravo življenje.

Splošne določbe

 • Vljudno vas prosimo, da natančno preberete določbe izjave o genetski analizi, saj boste morali potrditi, da se z njimi strinjate, preden pošljete svoje osebne podatke.

Pridobivanje in uporaba osebnih podatkov

 • Vsakršen osebni podatek, ki ste nam ga zaupali, bo obdelan v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Imate pravico do vpogleda v vaše osebne podatke, ki jih obdelujemo ter lahko zahtevate njihovo spremembo, dopolnitev, anonimiziranje ali izbris.
 • Poslan vzorec sline vsebuje genetski zapis, ki se obravnava v obdobju našega pogodbenega razmerja kot skrajno občutljiv zaupen osebni podatek in je v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov obravnavan kot zdravstven podatek. Obdelava le-tega je potrebna v procesu genetskega testiranja. Obvezujemo se, da bomo ohranili zaupno naravo tako pridobljenih podatkov in jih uporabili zgolj v obsegu, ki je nujno potreben za izdelavo z vaše strani zahtevane storitve. Potrjujete, da se z naročilom naše storitve strinjate z določili teh Pogojev uporabe in nam dajete izrecno privolitev, da obdelamo vaše skrajno občutljive osebne podatke. V kolikor nam pošljete vzorec sline, ki pripada drugi osebi, potrebujemo vašo potrditev, da je druga oseba izrecno privolila v našo obdelavo tovrstnih skrajno občutljivih osebnih podatkov.

Razkritje osebnih podatkov

 • V skladu s strogo obvezo zaupnosti lahko razkrijemo vaše osebne podatke in/ali občutljive osebne podatke našim pooblaščenim osebam in/ali izvajalcem storitev v razumnem obsegu, ki je potreben za izvajanje zgoraj opisanih namenov. Pooblaščene osebe in/ali izvajalci storitev so pogodbeno obvezani k obdelavi vaših podatkov v skladu z našimi navodili in varnostnimi standardi slovenskega Zakona o varstvu osebnih podatkov.
 • Testiranje, ki ga za nas in v našem imenu opravlja izvajalec storitev, temelji izključno na anonimnosti podatkov. Pred začetkom testiranja vzorca vsakemu klientu določimo številko v obliki kode, kar preprečuje morebitno razkritje kateregakoli osebnega identifikacijskega podatka. Vaša identiteta se poveže z rezultati testiranja po njihovi vrnitvi iz laboratorija.

Pravica do odstopa

 • Ob upoštevanju nekaterih izjem imate pravico, da pridobite kopijo osebnih podatkov, ki smo jih pridobili od vas, in da popravite morebitne nepravilnosti tako pridobljenih podatkov. V kolikor se želite odpovedati kateri izmed teh pravic, nas o tem obvestite na support.si@geneplanet.com. Vaš zahtevek bomo obravnavali čim hitreje, pri čemer se obvezujemo k maksimalnem 40 dnevnem roku obravnave.

Neposredno trženje

 • Z vaše strani posredovane osebne podatke lahko uporabimo, z namenom, da vas obvestimo o naših in zastopanih proizvodih in storitvah, ki bi lahko bile za vas zanimive. Tovrstno trženje lahko izvedemo po pošti, e-mailu, SMSu, telefonu ali faksu. Obveščanje o proizvodih in storitvah lahko vedno prekličete s sporočilom na support.si@geneplanet.com.

Končne določbe

 • Ti splošni pogoji uporabe in izdelave genetske analize veljajo od dne 1.6.2017 dalje.
 • Pridružujemo si pravico do spremembe in posodobitve Splošnih pogojev uporabe. Nova ali posodobljena določila so veljavna od trenutka, ko se objavijo na naši spletni strani. Izrecnega obvestila o njih spremembi ne boste prejeli. Ker bodo novi pogoji za vas pričeli veljati takoj, soglašate, da boste na naši spletni strani sledili morebitnim spremembam.

Zdrave novice

Mesečni nasveti za kvalitetno in zdravo preživljanje prostega časa